zaterdag 27 april 2019

Koningsdag






Nederland heeft een Koning. Hij heet Willem-Alexander. Hij werd Koning in 2013. 27 April is zijn  verjaardag. We noemen 27 april daarom Koningsdag. We vieren Koningsdag sinds 2014. Daarvoor vierden we geen Koningsdag, maar Koninginnedag.
De moeder van Willem-Alexander heet Beatrix. Zij werd Koningin in 1980. Beatrix is jarig op 31 januari. Maar in januari is het nog koud. Ook is het ’s-Avonds vroeg donker. Daarom vierde Beatrix Koninginnedag niet op 31 januari. Zij vierde Koninginnedag op 30 april. Dat was de verjaardag van haar moeder: Juliana.
Willem-Alexander is getrouwd met Maxima. Samen hebben ze drie dochters. Hun oudste dochter heet Amalia. Ze werd geboren in 2003. Amalia is de kroonprinses. Dat betekent dat zij later Koningin wordt. Zij heet officieel Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.
Nederland is een Koninkrijk. Met een mooi woord noemen we dat Monarchie. Dat is iets anders dan een Republiek. In een Republiek is het staatshoofd een gekozen president. In een monarchie een Koning of een Koningin. Dat word je door Troonsopvolging. Op Wikipedia kun je er heel veel over lezen. En zo leer je ook nieuwe woorden.
Hoe zou jij het vinden dat je bij je geboorte al weet wat je later wordt?




Wil je verder lezen?


Ik schrijf in eenvoudig Nederlands. Als je deze verhaaltjes niet meer per WhatsApp wilt ontvangen app dan UIT.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten