woensdag 16 januari 2013

Wees aardig!


Ik geef mijn leerlingen een hand als ze terugkomen na een schoolvakantie. In mijn wereld zijn mensen namelijk aardig tegen elkaar. Altijd en overal. Aardig zijn en aardig gevonden worden is iets wat je kunt leren, of laat ik zeggen, ontwikkelen.

Sommige mensen vinden mij soft, maar als docent probeer ik altijd aardig te zijn met als bijkomend gevolg dat ik ook aardig gevonden wordt. Ik ben geen ruziemaker, nooit geweest, en ook in conflictsituaties probeer ik altijd rustig te blijven. Ik geloof dat dat me aardig lukt.

Ik werk al bijna 20 jaar in het mbo-onderwijs, en dus al bijna 20 jaar met leerlingen in de leeftijd van pakweg 16 tot 20 jaar. Op verjaardagsfeestjes krijg ik steevast vragen als. “Goh, is dat geen moeilijke doelgroep?”, “Zo, dat is een pittige leeftijd? Of “Nou, dan zul je wel veel ongemotiveerde leerlingen hebben?”. Ik beantwoord deze vragen altijd met een welgemeend NEE om vervolgens uit te leggen hoe leuk het is om met jonge mensen te werken.

Ieder mens heeft zijn eigenaardigheden, zijn onhebbelijkheden en zijn kwetsbaarheden en ieder mens heeft zijn goede en minder goede kanten. Al die zaken gelden voor mij net zozeer als voor de gemiddelde leerling. Natuurlijk vertonen leerlingen soms ongewenst gedrag, maar als dat het geval is kun je als docent volgens mij maar één ding doen: aardig zijn. Dat is dus wat ik doe! Aardig zijn betekent voor mij dat je tijd en aandacht aan die leerling besteedt. Het betekent voor mij ook dat je iedereen als een uniek mens benadert. Met de ene leerling voer je een serieus gesprek, met de andere leerling praat je over Feyenoord-Ajax. De ene leerling krijgt een aai over zijn bol, de andere leerling krijgt een schop onder zijn kont. Als je aardig bent kun je je zelfs dat laatste veroorloven  want leerlingen snappen dat je dat doet om ze verder te helpen, niet om ze dwars te zitten.

Als je de woorden “ongewenst gedrag afleren” googelt gaan de eerste tien hits over honden, katten of kleine kinderen. Het is voor mij de bevestiging dat als je met jonge mensen werkt het niet gaat om “ongewenst gedrag afleren” maar juist om “gewenst gedrag aanleren”.  In hun weg naar volwassenheid hebben leerlingen een goed voorbeeld nodig. Daarom ben ik aardig tegen mijn leerlingen en daarom geef ik altijd al mijn leerlingen een hand als ze terugkomen na een schoolvakantie.