zondag 22 november 2015

Jullie feestje is aan de overkant


Als 8-jarig jongetje mocht ik met mijn ome Nico mee naar een thuiswedstrijd van Feyenoord. Sindsdien ben ik supporter en dat zal ik altijd blijven, ook al is het al heel wat jaartjes geleden dat ik in de Kuip was. Clubliefde noem je dat.

Mijn levenspad bracht me in Den Bosch en met opgroeiende zoons en het stadion op fietsafstand was het niet meer dan logisch dat ik de thuiswedstrijden van de plaatselijke FC ging bezoeken. Ik was bij de kampioenswedstrijd in 2004, zat een aantal jaren achter de goal waar de seizoenskaarten voor de allerkleinsten maar €25,00 kosten en verkaste naar de M-zijde toen de jongens wat ouder werden en dus ook bij de echte fans wilden zitten.

Ik ben nog een jaartje meegegaan, maar voelde me er niet echt thuis. Daar ontdekte ik dat ik een voetballiefhebber ben en geen supporter. Toen de bekerwedstrijd tegen AZ in 2013 ontspoorde wilde ik opstaan tegen de oerwoudgeluiden, maar ik blokkeerde. Bij een thuiswedstrijd tegen Jong-Ajax had ik geen antwoord op het anti-joodse sentiment op de tribune.  

De afgelopen twee seizoenen was ik nog sporadisch in het stadion dat inmiddels weer van naam was veranderd. Mijn twee jongste zoons bleven de club trouw en reisden vrijdag zelfs naar Breda om de uitwedstrijd tegen NAC te bezoeken. 

Zaterdag bestond de club 50 jaar. Vier dagen daarvoor hoorde ik voor het eerst iets over het jubileumboek waar ik al meer dan een jaar geleden voor ingetekend had, maar van de mail van de manager marketing en communicatie onthield ik toch vooral de zin over de betaling.

"Het bijbehorende betalingstraject zal medio volgende week in gang worden gezet via onze financiële administratie. Richting particuliere kopers zal dit doorgaans per automatische incasso plaatsvinden."

Bij het ontbijt las ik de column van Henk Mees, een van de auteurs van het boek en zijn slotzin kwam binnen. "Ook in het stadion kent onze multiculturele samenleving twee gezichten."

We aten wat eerder die avond en liepen naar het stadion. Ik kocht een kaartje  met toegang tot de hoofdtribune, maar mijn zoons mochten daar met hun seizoenskaart niet op en we gingen dus naar de overzijde. Daar zat een handjevol fans en kon ik goed zien dat het achter de goals leeg was en dat er op de hoofdtribune ook nog voldoende ruimte was. 

De wedstrijd was best leuk en het was zeker tof om mannen als Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel aan het werk te zien, maar het was koud en kil op de tribune. In de rust was het dat ook in het houten supportershome dat ook niet waterdicht bleek te zijn. De genuttigde frikandel was ook half bevroren. Ik voelde me treurig.

Op het veld werden er voor en na de wedstrijd mooie dingen gezegd over een club die midden in de samenleving staat en na afloop van de wedstrijd zijn we maar weer naar de hoofdtribune gegaan want daar zouden de festiviteiten plaatsvinden. Nu konden we wel zo doorlopen en ik zag dat een trotse Frans van Gaal het boek presenteerde dat hij samen met Henk Mees schreef. Ook zag ik dat wethouder Huib van Olden het veld overstak en een sprint trok naar de M-zijde, ik denk om de echte fans even gedag te zeggen.

Verder dan de hoofdtribune kwamen wij overigens niet, want via welke ingang we het ook probeerden, de festiviteiten bleken alleen voor genodigden. 

Ik heb nooit gevoeld hoe het is om met een zwarte huidkleur in een apartheidsregime te leven. Ik heb nooit gevoeld hoe het is om je  als homo in onze samenleving te bewegen. Ik heb nooit gevoeld hoe het is om als Turk of Marokkaan bekeken te worden.

Ik geloof niet dat ik me ooit echt gediscrimineerd heb gevoeld, maar gisteren heb ik aan den lijve ervaren hoe het is om buitengesloten te worden. En....  dat kwam vooral door wat een FC Den Bosch-official tegen ons zei. 

"Jullie feestje is aan de overkant." 

Teleurgesteld liepen we naar huis en nu een dag later voel ik de woorden nog steeds.

Ik geloof niet dat de goede man enig idee heeft welke impact zijn woorden op mij hebben gehad.

In mijn samenleving is er plaats voor blank en zwart, voor hetero en homo, voor Ajax en Feyenoord, voor FC Den Bosch en FC Oss en voor links en rechts. In de samenleving die ik voor ogen heb wordt er niemand buitengesloten en bestaat er geen discriminatie. In mijn samenleving is er geen wij en zij en bestaat er geen tweedeling.

Die tweedeling was er gisteren wel in het stadion van FC Den Bosch. De club die midden in de samenleving zegt te staan.

Maar mijn samenleving is dat niet.3 opmerkingen:

 1. Beste Reinoud,

  Dank voor je indirecte reactie naar FCDB.
  Dank voor je komst naar het 50 jarig jubileumfeest van FCDB.

  Helaas viel de publieke belangstelling voor ons programma wat tegen, gelukkig gaven onze reünisten wel in ruime getale gevolg aan onze uitnodiging om dit feest bij te wonen, waardoor het op de hoofdtribune goed vol zat.

  Wij hebben geprobeerd om er zaterdag voor iedereen een feestje van te maken. Daarom is er voor gekozen om alle activiteiten op het veld te laten plaats vinden.
  Zo konden alle supporters aan alle kanten van het stadion daar van genieten.

  De naborrel in het hoofdgebouw was voor de reünisten van de club (oud-spelers, oud-bestuurders etc). In het supportershome was er ruimte voor een feestje voor de overige bezoekers. Het weer zat ons niet echt mee en als gezegd hadden wij meer bezoek op de M-side verwacht. Terugkijkend hadden we (op basis van deze bezoekersaantallen) wellicht er beter voor kunnen kiezen om alle supporters op de hoofdtribune te laten plaats nemen, maar dat is achteraf.

  Over de column van Henk Mees, wil ik niet heel veel meer kwijt dan ik al via de Twitter heb gestuurd: tendentieus, feitelijk onjuist en een bijzonder slechte timing. Een dikke misser, maar goed .... zo mag iedereen die maken. Hoop dat hij er nog voor uit gaat komen.

  Graag nemen wij je reactie ter harte, want FCDB heeft haar blik naar voren gericht. Heeft afscheid genomen van de negatieve zaken uit het verleden (daarom is het ook -helaas- rustig op M) en kijkt in positiviteit naar de toekomst.
  Waar het vallen en opstaan zal zijn, maar waarvan ik de overtuiging heb, dat het voor jou en je zoontje ook weer gezellig zal zijn en er wederom mooie tijden zullen aanbreken voor onze club.

  Groet,

  Edward van Wonderen
  Algemeen Directeur FC Den Bosch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Hoi Reinoud, weer een mooi en indringend verhaal. Heel goed voorstelbaar, en dan te bedenken dat dit kleine leed op een steenworpafstand van mijn voordeur plaatsvond. Volgende keer kom jij voor je feestje naar de graafseweg als het bij de FC niet kan. Oke. Biertje en een luisterend oor is er altijd.
   Verder denk ik dat dat boek met Ankie samen toch echt een uitdaging kan zijn hoor. 2 zo'n schrijvers onder 1 dak, En we houden niet van 2-deling dus.... Groeten Joop

   Verwijderen