vrijdag 23 oktober 2015

We zijn op de goede weg

Ik schreef een serie rond het thema "Ouderbetrokkenheid" in het mbo en hbo. Vandaag deel 3: de afdeling MTS op het Koning Willem I College.

“We zijn op de goede weg”, zegt Ingrid Moran. “Op de Middelbare Techniek School zien we dat er steeds meer draagvlak is om de begeleiding van studenten structureel op te pakken.” vult Bert Verhoeven aan. Bert werkt al enige tijd als Techniekmakelaar binnen de MTS en Ingrid is dit schooljaar gestart om Loopbaanoriëntatie- en begeleiding meer handen en voeten te geven op de afdeling.

In de Techniek zijn er tientallen verschillende opleidingen en van oudsher waren dat vooral BBL-opleidingen. Studenten komen dan maar één dag in de week op school en werken vier dagen in een bedrijf. Bert Verhoeven: “Het bedrijfsleven is jarenlang de natuurlijke gesprekspartner geweest van onze docenten, daardoor was er minder aandacht voor de ouders.”

“Maar dat is aan het veranderen” zegt Ingrid Moran. “Meer en meer wordt er werk gemaakt van het contact met ouders. We hebben daar best nog wel iets in te leren maar het begin is er. Ouderavonden en algemene informatiemomenten hebben tegenwoordig een vaste plek op de jaaragenda en als het even kan brengen we op zo’n avond een bezoek aan de praktijkruimte. Dat is wat de ouders willen zien, want daar leert hun zoon of dochter een vak.”

Bert Verhoeven: “Aanleiding van deze positieve verandering in het contact dat we hebben met ouders is eigenlijk het feit dat het aandeel BBL-ers behoorlijk is afgenomen ten opzichte van het aantal BOL-ers. “Die jong zitten tegenwoordig hele weken op school. Voor ouders is het dan toch echt belangrijk dat ze weten hoe het er hier aan toe gaat. Maar ook voor beginnende BBL-studenten is het belangrijk dat er contact met de ouders is. Die gasten zijn nog zo jong en worden al snel overgeleverd aan het bedrijfsleven. Op de MTS is de mentor de eerste contactpersoon naar de ouders, maar we hebben zoveel opleidingen en sommige opleidingen hebben een team dat bestaat uit één vakdocent die dan tegelijkertijd de mentor is. Het is best een pittige klus om met al die ouders in contact te komen en te blijven.”

“In mijn werk als Techniekmakelaar” spreek ik met jongeren die uitvallen op een opleiding. Bij een eerste gesprek nodig ik altijd de ouders uit, 18+ of 18-. Ouders willen toch het beste voor hun kind en met hun hulp krijgen we weer een hoop jongens op het goede spoor. Daar gaat het uiteindelijk om, dat die gasten een beroepsopleiding afronden en gelukkig een vak uitoefenen. Ouders kunnen daarbij van grote steun zijn.”

Lees hier deel 2 uit deze serie: "Ouders komen voor hun kind"


Lees hier deel 1 uit deze serie: "Ouders zijn trots op dat uniform"Geen opmerkingen:

Een reactie posten