maandag 15 augustus 2016

Over doorpakken en doorzettingsmacht

Het woord doorpakken wordt veel gebruikt in de sportwereld maar ook in de politiek. Ik heb al menig politicus horen zeggen dat het nu toch vooral een kwestie is van doorpakken.

Het woord doorzettingsmacht hoor je de laatste tijd steeds vaker, zeker in situaties waarin veel gepraat wordt; de dossiers steeds dikker worden, maar een oplossing uitblijft. Praten alleen lost niet altijd iets op en dan heb je iemand nodig met doorzettingsmacht. Iemand die een beslissing neemt en zegt: zo gaan we het doen.

In ons land is er sprake van een scheiding der machten, ook wel de trias politica genoemd. Er is een wetgevende macht, een uitvoerende macht en een rechterlijke macht. Wetten worden gemaakt in de Tweede Kamer, de overheid voert deze wetten uit en de rechter beslist of dit volgens de regels gebeurt.

Een rechter kan ook doorpakken en doorzettingsmacht tonen. Bijvoorbeeld door niet te verzanden in trage, bureaucratische procedures en door gewoon een beslissing te nemen.

Dat gebeurde afgelopen vrijdag in Arnhem waar de rechter het kort geding van turner Yuri van Gelder afwees. Dat gebeurde ook op 17 juni bij de rechtbank in Utrecht. De voetbalclub FC Twente kreeg gelijk van de beroepscommissie licentiezaken en mocht in de eredivisie blijven voetballen.

Ik was die dag toevallig ook bij de rechtbank in Utrecht. Er waren nog al wat cameraploegen aanwezig en ik zag de nodige journalisten druk heen en weer lopen en bellen, wachtend op de uitspraak.

De rechtszaak die ik bijwoonde vond buiten het zicht van de camera’s plaats. Het was een zaak van een mevrouw van 72 die al 10 jaar in Nederland woont, maar nog steeds geen duidelijkheid heeft over haar status. Zij zit na al die tijd nog steeds in procedure zoals dat heet. 

De rechter opende de zitting en vertelde dat het formeel mogelijk was dat hij tijdens de zitting een uitspraak zou doen, maar hij zei ook dat dit niet  gebruikelijk was, maar dat de wettelijke termijn van zes weken in acht zou worden genomen.

De rechtszaak duurde een klein half uur en toen we weer buiten kwamen waren de tv-ploegen aan het opbreken. In de zaak van FC Twente was blijkbaar een uitspraak gedaan.

Inmiddels zijn we ruim acht weken verder. FC Twente heeft al weer twee keer gevoetbald in de eredivisie.

De mevrouw van 72 heeft via haar advocaat een brief gekregen dat er nog geen uitspraak is in haar zaak en dat de wettelijk termijn is verlengd. 


Van doorpakken en doorzettingsmacht lijkt hier geen sprake te zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten